Zelf gaasvliegen zoeken
Hoe vind ik gaasvliegen?
Gaasvliegen vliegen vaak ‘s nachts en zijn overdag dikwijls verscholen in de vegetatie te vinden. Vooral de bekende groene gaasvliegen bezoeken overdag ook bloemen om daar nectar te drinken en zijn dan vooral op bloemen van schermbloemen te vinden. Veel soorten zijn ook te vinden door overdag met een klopscherm bomen te bemonsteren. Ook komen de volwassenen van veel soorten ’s nachts op licht af en kunnen dan in de buurt van buitenlampen of op nachtvlinderdoeken te vinden zijn. Met een sleepnet door een grasland lopen wil soms ook nog wel een groen gaasvliegje of twee opleveren. De larven zijn daarentegen vaak wel overdag actief en zijn dan te vinden in allerlei soorten vegetatie terwijl zij op jacht zijn. Zij zijn dan vaak het beste te vinden door goed plantenstengels te inspecteren of een sleepnet door een stukje vegetatie heen te halen.
Door de vegetatie slepen kan op verschillende manieren. Lage vegetatie en struiken kunnen het best gesleept worden met een dik sleep- of klopnet. Vooral omdat lage vegetatie vaak doorns heeft en je je net niet wilt slopen. Pas wel op, de gaasvliegen kunnen er snel uit vliegen, vooral als het wat warmer weer is. Bomen kan je beter slepen met een normaal net, ga met je net langs laag hangende takken of gebruik een telescoopstok om hoger in bomen te komen. Hoger in bomen is veel verborgen leven waar niet vaak onderzoek gedaan wordt. Het schijnt dat hier veel gaasvliegen en bijvoorbeeld ook kameelhalsvliegen leven (Nieuwsbrief III).
Bijvangst nachtvlinderen of met lichtbronnen ’s nachts gaasvliegen zoeken
Veel adulte gaasvliegen komen ook op licht af. Zo komt het vaak voor dat tijdens het nachtvlinderen er een gaasvlieg op het doek gaat zitten. Natuurlijk is het leuk om in het kader van het project ook na te denken als je gaat nachtvlinderen waar je je doek neer zet, misschien zijn er wel plekken die meer gaasvliegen aan trekken? Zoek naar locaties waar weinig gaasvliegen waargenomen zijn of waar bijzondere soorten zitten maar lang niet gezien zijn. Dit kan leuke nieuwe data opleveren.
Ook kunnen gaasvliegen in je led-emmer terecht komen. Maak goede foto’s als je ze tegen komt en voer ze in. Dit jaar proberen we ook led-emmers in bomen te takelen om meer gaasvliegen te vangen. Probeer dat ook eens, of doe eens gek en hang je led-emmer op zijn kop! Het schijnt dat gaasvliegen graag om hoog lopen, dus wie weet vang je er zo wel meer.
Goede foto maken
Een goede foto maken is belangrijk om gaasvliegen op naam te krijgen zonder ze te doden. De meeste soorten zijn met een goede foto op naam te krijgen. Een foto met een telefoon met een macrolensje of soms de telefoon op zichzelf kan al genoeg zijn. Bij volwassen gaasvliegen is het belangrijk dat de vleugeladering scherp te zien is. Ook is het goed om een foto van het gezicht te hebben en opvallende tekening.
Een foto kan ook gemaakt worden met behulp van een fotografiekooitje. Gaasvliegen lopen graag op verticale oppervlakte, vaak gaan ze dus op de zijkant van het vangkooitje zitten. Door daar een wit papiertje tegen te zetten krijg je een mooie witte achtergrond. De lens van je camera kan je door het deurtje steken. Probeer een foto te maken die zo recht mogelijk van de zijkant is. Het helpt om een flitser te gebruiken, het is wel handig om er een diffuser op te gebruiken, dat is een stuk plastic dat zorgt dat het licht niet zo fel is. Gaasvliegenvleugels reflecteren namelijk veel licht wat met een flitser extra op valt waardoor kenmerken weg kunnen vallen. Ook kan je de foto overbelichten of de intensiteit van je flitser verhogen zodat de achtergrond echt wit is.
Ook is het leuk als er veel duidelijke foto’s gemaakt worden in het biotoop, op takjes of blaadjes.